ZAMKNIJ WIRTUALNY SPACER
BEZPŁATNY PARKING 24H
Wirtualny spacer
Zamów online
mobile

Popularne i polecane dania kuchni indyjskiej

Popularne i polecane dania kuchni indyjskiej

Popularne i polecane dania kuchni indyjskiejRóżnorodność dostępnych w naszym kraju restauracji daje ogromne możliwości. Nie musisz już wyjeżdżać do egzotycznych krajów, aby zasmakować się w ich specjałach i poznać lepiej ich tradycję. Wystarczy, że wybierzesz się do tradycyjnej restauracji indyjskiej, gdzie serwowane dania przeniosą Cię w kulinarną podróż. Tylko co wybrać z tego różnorodnego menu? Poniżej przedstawimy Ci 3 klasyki, które będą idealnym rozpoczęciem przygody z indyjską kuchnią.

Tradycyjna przystawka - samosa

Jeśli mielibyśmy porównać do czegoś to danie, aby przybliżyć je osobom, które nigdy wcześniej go nie próbowały, to byłyby to pierożki. Bardziej jednak ze względu na formę podania, a nie na smak. Pierożki samosa pieczone są na głębokim oleju, dlatego samo ciasto jest chrupiące Co można znaleźć w środku? Podobnie jak w przypadku naszych klasycznych pierogów - wszystko smakuje wyśmienicie. Tradycyjnie podawane są z mięsem z kurczaka, a w wersji wegetariańskiej z różnego rodzaju warzywami. Zwieńczeniem tego wyjątkowego smaku są podawane do przystawki sosy. Jeśli więc nie przepadasz za typowo ostrymi daniami poszukujesz czegoś ciekawego na przystawkę to samosa świetnie się sprawdzi.

Prosto i wyjątkowo - butter chicken

W tym przypadku kwintesencja tkwi w prostocie. Kurczak po indyjsku, maślano pomidorowy sos i kilka tradycyjnych przypraw. Tak niewiele trzeba, aby wyczarować rozpływające się w ustach danie. To świetna propozycja dla osób, które chcą spróbować czegoś indyjskiego, jednak nie przepadają za typowymi dla tej kuchni ostrymi daniami. Butter chicken idealnie sprawdzi się także jako propozycja dla dzieci. W klasycznej wersji podawany jest z ryżem i tak smakuje chyba najlepiej, ale równie dobrze możesz zjeść go razem z chlebkiem naan.

Chicken Tikka Masala - propozycja dla fanów ostrzejszych smaków

To danie jednoznacznie kojarzy się z kuchnią indyjską, jednak jego historia jest nieco bardziej skomplikowana. Szczególnie popularne było na wyspach brytyjskich, gdzie podbiło menu wielu restauracji. Wpisało się w tamtejszą kulturę tak mocno, że w 2009 roku przedstawiciele szkockich posłów postulowali o nadanie temu dania europejskiej chronionej nazwy pochodzenia. Osoby decyzyjne uznały jednak, że to danie jest mocno inspirowane kuchnią Indyjską, a wiele podobnych lub niemalże identycznych dań już funkcjonuje w tamtejszej kulturze. Można więc śmiało powiedzieć, że pomimo zamieszania Chicken Tikka Masala, czyli tradycyjnie marynowany w jogurcie kurczak, wypiekany w piecu tandoor i podawany z ostrym pomidorowym sosem, to tradycyjne indyjskie danie.

Wyjątkowa propozycja dla wegetarian

Trzeba przyznać, że w kuchni indyjskiej każdy znajdzie coś dla siebie. To dlatego, że hindusi uwielbiają mieć wybór. Większość dań powstaje więc w obu wersjach: wegetariańskiej i mięsnej. Pozycja, którą koniecznie powinni skosztować miłośnicy roślinnej kuchni, to manchurian dry. To niewielkie pulpeciki zrobione z ugotowanych warzyw, podawane w aksamitnym sosie z dodatkiem czosnku, który powstaje na bazie sosu sojowego. Restauracja indyjska to prawdziwy raj dla wegetarian! Wystarczy zajrzeć do menu, aby odkryć jak wiele propozycji tam czeka.

Kontakt

DANE KONTAKTOWE Restauracja Kashmir
ul. Vogla 62
02-990 Warszawa

tel.: 22 436 02 55
tel. kom.: 503 800 075
email: info@restauracjakashmir.pl