Przekonaj się, jak smakuje prawdziwy kurczak po indyjsku
Imbir, kumin, czosnek, chilli, kurkuma, jogurt naturalny… to tylko kilka składników marynaty, która otula kawałki świeżego kurczaka, zanim mięso trafi do pieca Tandoor. Soczysty i aromatyczny Chicken tikka to jedno z najpopularniejszych dań w menu Restauracji Kashmir. W towarzystwie sypkiego ryżu Basmati, chlebka Naan – pozwoli Ci przeżyć wyjątkową kulinarną podróż na północ Indii, do Pendżabu. Bo to stąd pochodzi to klasyczne indyjskie danie. Skosztuj go i odkryj zupełnie nowe dla Twojego podniebienia połączenia smaków!
Chicken tikka i nie tylko
Choć Chicken tikka (nie mylić z chicken tikka masala!) to jedna z najpopularniejszych wersji kurczaka po indyjsku – możliwości jest znacznie więcej. Pikantny, bogaty smak i soczysta tekstura mięsa zaskoczą i zachwycą nawet największych smakoszy! Ale jeśli znasz już to danie i chcesz skorzystać z innych – w naszym menu znajdziesz moc inspiracji.
Kurczak po indyjsku w łagodnej wersji? Skosztuj również delikatnego butter chicken, przyrządzanego m.in. w towarzystwie pomidorów, masła klarowanego (ghee) i świeżej natki kolendry. To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na bardziej subtelny obiad czy kolację.
Chcesz, aby na Twoim talerzu znalazł się najbardziej klasyczny kurczak po indyjsku? Sprawdź Chicken Tandoori – niezwykle podobny do Chicken tikka. Różnica polega na tym, że tikka to kawałki mięsa bez kości, a w wersji Tandoori otrzymasz udka z kością. A jeśli masz ochotę na bardziej południowe i ostrzejsze smaki – sprawdź kultowe Chicken Lollipop – panierowane skrzydełka w ostrym sosie sojowo-czosnkowym.
Kurczak po indyjsku? Dziesiątki możliwości!
Kurczak w kuchni indyjskiej zajmuje niezwykle ważne miejsce – obok jagnięciny to najpopularniejsze serwowane mięso. Dlatego przyrządza się go na wiele sposobów, a receptury różnią się m.in. w zależności od regionu Indii. W naszej restauracji skosztujesz najbardziej tradycyjne wersje dań z kurczaka. Poza tymi już wymienionymi sprawdź również Chicken Korma (z kremowym sosem z orzechów nerkowca), piekielnie ostrego Chicken Madras czy Chicken Vindaloo. Polecamy!