ZAMKNIJ WIRTUALNY SPACER
BEZPŁATNY PARKING 24H
Wirtualny spacer
Zamów online
mobile

Na czym bazuje kuchnia hinduska?

Na czym bazuje kuchnia hinduska?

Na czym bazuje kuchnia hinduska?

Kuchnia hinduska zaliczana jest do najbardziej popularnych na całym świecie, cieszy się uznaniem ze względu na wyjątkowe walory smakowe oraz różnorodność stosowanych przypraw. Co szczególnie ma znaczenie w przygotowywaniu indyjskich potraw?

Z czego wynika popularność kuchni hinduskiej?

W Polsce od kilku lat z powodzeniem działa wiele indyjskich restauracji. W części z nich pracują rdzenni mieszkańcy Indii, którzy przyjechali do nas, aby popularyzować tę niezwykłą kuchnię. 

Kuchnia indyjska jest doceniana przede wszystkim za różnorodność. Jest możliwość wyboru dań typowo mięsnych, ale także z dodatkiem ryb czy owoców morza. Wybór bezmięsnych przekąsek również jest ogromny. Przepyszne są indyjskie zupy. Każdy na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Kuchnia indyjska nie może się znudzić, ze względu na bogactwo potraw. Jest możliwość zamówienia dań w dwóch wariantach: delikatnym, jak i bardzo ostrym. Dania mają ponadto przepiękny kolor: żółty, czerwony czy zielony. 

Dania kuchni indyjskiej z powodzeniem można serwować na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Bogata gama przystawek, dań głównych oraz deserów sprawia, że można pokusić się o wyśmienitą, elegancką kolację bazującą na kuchni hinduskiej. 

Czego nie może zabraknąć w kuchni hinduskiej? Ryżu oraz indyjskich placków

Kuchnia indyjska nie może istnieć bez ryżu oraz charakterystycznych placków Naan. Są to dodatki serwowane praktycznie do każdego dania.

Ryż basmanti wyróżnia się najwyższą jakością, ma lekko orzechowy posmak i gotować go powinno się na sypko. Jeżeli chodzi o placki indyjskie to są one najczęściej przygotowywane z mąki z ciecierzycą, soczewicy lub mąki pszennej. Największą popularnością cieszy się wspomniany wcześniej placek Naan.

Przyprawy w kuchni hinduskiej

W kuchni indyjskiej bardzo dużo jest naturalnych składników, które podbijają smak mięsa, warzyw, ryb czy owoców morza. Wybierane są przede wszystkim produkty najmniej przetworzone. Nie brakuje aromatycznych przypraw, które wyróżniają się wyrazistym smakiem zapewniając przy tym wyjątkowe doznania smakowe. 

Przyprawy indyjskie są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają niesamowite ilości antyoksydantów. Zapobiegają rozwojowi wielu chorób i chronią organizm przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. 

W wielu indyjskich daniach występuje:

  • kurkuma, 
  • czosnek, 
  • imbir, 
  • czarnuszka, 
  • chili. 

Kuchnia indyjska jest bogata i różnorodna

Jeżeli chcesz faktycznie pobudzić swoje kubki smakowe, zdecydowanie musisz spróbować kuchni indyjskiej. Orientalna uczta będzie wyjątkową okazją do wypróbowania nowych smaków i skosztowania czegoś naprawdę wyjątkowego. 

Kontakt

DANE KONTAKTOWE Restauracja Kashmir
ul. Vogla 62
02-990 Warszawa

tel.: 22 436 02 55
tel. kom.: 503 800 075
email: info@restauracjakashmir.pl