Kuchnia indyjska - wlasciwosci zdrowotne
Kuchnia indyjska - właściwości zdrowotne
Kuchnia indyjska to dania pełne aromatów i wyjątkowych połączeń smakowych. Jednak nie są to jej jedyne zalety. Większość posiłków jest także zbilansowana, a poszczególne składniki wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Wszystko dzięki temu, że hindusi wierzą w to, że jedzenie jest lekarstwem i traktują posiłek jako ważny element codziennego życia. Sprawdź, jakie korzyści może przynieść kuchnia indyjska dla Twojego zdrowia.
Małe przyprawy o wielkiej mocy
Niezwykłe połączenia smakowe, które oferuje kuchnia indyjska, to w dużej mierze zasługa wielu przypraw używanych do każdego z dań. Nadają one wyrazistego smaku i sprawiają, że proste na pozór składniki zamieniają się w wyjątkowe przeżycie kulinarne. Jednak przyprawy same w sobie mają także inną moc.
Jednym z największych odkryć, które zostało dokładnie przebadane, jest kurkumina. To główny składnik mieszanki przypraw używany praktycznie w każdym daniu. Słynie jednak jeszcze z czegoś innego -wykazuje silne działanie antynowotworowe.
Papryczka chili poza tym, że chroni organizm przed przegrzaniem i pomaga pozbywać się toksyn, to poprawia także samopoczucie. Wszystko dzięki temu, że zawiera kapsaicynę, która odpowiada za produkcję endorfin.
Te przyprawy wpływają także na lepszą przemianę materii i pobudzają nasz organizm do produkcji enzymów trawiennych. Działają także przeciwbakteryjnie, podobnie jak czosnek czy imbir, które także wykorzystywane są w praktycznie każdym daniu.
Tak różnorodne przyprawy pozwalają także całkowicie zrezygnować lub znacząco zredukować spożywaną ilość soli, która przecież jest główną przyczyną zatrzymywania się wody w organizmie.
Dużo warzyw, mało mięsa
Przeważająca część ludności indyjskiej to wegetarianie, dlatego wiele potraw składa się w większości lub wyłącznie z warzyw. Ich dobór także jest nieprzypadkowy. W wielu potrawach występują bardzo zdrowe i pożywne warzywa strączkowe takie jak fasola, soczewica czy groszek.
Dieta, która poprawia samopoczucie
Wydawać by się mogło, że potrawy zanurzone w przepysznych, maślanych sosach nie mogą być zdrowe i zbilansowane. Przywykliśmy do tego, że kojarzą się raczej z kalorycznym odstępstwem od diety niż sposobem na zrzucenie kilogramów. Nic bardziej mylnego. W tym przypadku istotny jest bowiem sam sposób przygotowania potraw.
Hindusi wierzą, że jedzenie to boski dar, który ma ogromne znaczenie i wpływ na nasze samopoczucie. Twierdzą także, że jest to lekarstwo na wiele dolegliwości czy chorób. Dlatego ogromną wagę przykładają do tego co jedzą i jak jest to przygotowywane. Dbają o każdy detal, a posiłki tworzą sami od podstaw. Są to produkty nieprzetworzone, a więc zdrowe.
Dania same w sobie są także zbilansowane i posiadają odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczów, błonnika czy białek, a dodatkowo są niskokaloryczne.