Co warto zjesc w indyjskiej restauracji?
Co warto zjeść w indyjskiej restauracji?
Kuchnia indyjska jest bardzo wyrazista, ale też różnorodna, dlatego restauracje mogą zaproponować każdemu klientowi coś, co na pewno mu posmakuje. W kuchni indyjskiej znajdą dla siebie fantastyczne dania miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie. Indyjscy kucharze są w stanie przygotować propozycje potraw bardzo ostrych, ale i łagodnych oraz kremowych.
Potrawy z mięsem, rybami i owocami morza w indyjskiej restauracji
W kuchni indyjskiej króluje przede wszystkim curry. Egzotyczna wersja gulaszu z kawałkami mięsa, ryb czy owoców morza, a także dodatkiem sera, warzyw oraz gęstego sosu robi naprawdę dużą furorę. Do tego podawany jest ryż basmanti lub placuszki Naan. Jeżeli chodzi o mięso można zdecydować się na kurczaka lub baraninę. Z owoców morza najczęściej serwowane są krewetki i kalmary.
Sosy w daniach indyjskich mogą być łagodne na bazie mleczka kokosowego, mielonych orzechów nerkowca lub migdałów, albo ostre z dodatkiem chilli, imbiru oraz czosnku. Dużą popularnością w kuchni indyjskiej cieszy się sos musztardowy z ziarnami gorczycy, a także sos ze świeżym kokosem, kminkiem i listkami curry.
Jeżeli kuchnia indyjska to oczywiście warto wspomnieć o daniach z pieca tandoor. Piec w kształcie stożka umożliwia fantastyczne pieczenie zamarynowanych mięs, ryb, owoców morza czy warzyw. Są one soczyste wewnątrz, a z wierzchu perfekcyjnie przyrumienione.
W restauracji indyjskiej warto także spróbować zup z dodatkiem aromatycznego mleczka kokosowego. Dostępne są wersje z kurczakiem lub krewetkami.
Dania wegetariańskie w restauracji indyjskiej
Kuchnia indyjska daje wiele możliwości także dla miłośników dań bezmięsnych. Curry może w fenomenalny sposób smakować bez dodatku mięsa. Wystarczy wzbogacić danie o warzywa takie, jak dynia, bakłażan, ziemniaki, cebula, czosnek, fasola szparagowa, kalafior czy pomidory. Oczywiście nie należy zapominać o bogactwie przypraw. Wegetarianie mogą także zamówić przepyszne zupy-kremy.
W restauracji indyjskiej warzywa z pieca tandoor podawane są także w formie przystawek. Popularne jest także danie pakora, czyli warzywa zanurzone w mące z ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu. Podaje się je z sosami.
Indyjskie desery, których musisz spróbować
Największą popularnością cieszą się koktajle na bazie jogurtu i egzotycznych owoców takich jak m.in. mango. Najpopularniejszym napojem jest Mango Lassi.
Często zamawiany jest także grillowany ananas z mleczkiem kokosowym lub smażony banan. Popularne są także lody o egzotycznym smaku.